YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar, öğrencilerimizin mezuniyet coşkusuna eşlik etti

Akademisyen Buluşması’nda ÇAKÜ öğretim elemanlarıyla bir araya gelen YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar, daha sonra öğrencilerimizin mezuniyet coşkusuna ortak oldu

ÇAKÜ HABER MERKEZİ////

ÇANKIRI Karatekin Üniversitesi’ni (ÇAKÜ) ziyaret ederek öğrencilerimizin mezuniyet coşkusuna eşlik eden Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, mezuniyet töreni öncesinde, ÇAKÜ Hukuk Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen “Akademisyen Buluşması”nda öğretim elemanları ile bir araya geldi. ÇAKÜ ziyaretinde Özvar’a YÖK Denetleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Cengiz Köseoğlu, YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Ömer Açıkgöz, Prof. Dr. Naci Gündoğan, Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu ve YÖK Genel Sekreteri Süleyman Necati Akçeşme de eşlik etti. Akademisyen Buluşması’nda konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar, ÇAKÜ’nün 20 bine yakın öğrencisiyle büyüyen ve gelişen bir üniversite olduğunu söyledi. ÇAKÜ’nün ihtisas üniversitesi olmak için başvurmasını istediğini dile getiren Başkan Özvar, “Bunun için bütün ekibin, fakültelerin, bölümlerin çalışması lazım. Benim sizden ricam üreten gayret eden arkadaşlarınızı lütfen omuzlarınızda taşıyın. Onların ürünleriyle sevinmek lazım. Üretiyorlarsa o arkadaşları lütfen takdir edin, pozitif ayrımcılık yapın, mümkünse şımartın” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE GELİŞMEYE AYAK UYDURDU”

Türkiye’de bilhassa 90’lı yılların sonundan itibaren gittikçe hızlanan yükseköğretim yatırımlarının sadece Türkiye’de değil, dünyada da dikkat çekmeye başladığını vurgulayan YÖK Başkanı Özvar, “Dünyada 1980’li yılların sonundan itibaren yükseköğretim kurumlarının toplum içinde işlevlerine dair çok önemli yeni gelişmeler başladı. Üniversiteler elit, seçkinci bir zümrenin faaliyet gösterdiği, yahut onlara mahsus birer kurum olmaktan çıkmış, toplumun daha geniş kitlelerine, daha çok sayıda gençlerine hitap eden, bu gençliğin eğitim-öğretimini karşılayan, topluma kazandırmayı bir misyon olarak biçmiş kurumlar haline gelmiştir. Bugün Çin’den Amerika’ya, Güney Afrika’dan Rusya’ya kadar ülkelerde üniversiteler daha fazla gence ulaşım sağlamaya çalışıyor. Türkiye de dünyadaki bu gelişmeye tam vaktinde ayak uydurmuş ülkelerin başında gelmektedir, hatta öncüsü de olduğu söylenebilir. Bu açıdan 2000’li yıllarda dünyada yükseköğretimde meydana gelen bu değişimler ülkemiz tarafından yakalanmıştır. Ben bu gelişmeleri, üniversitelerin gençler tarafından daha fazla erişilebilir hale gelmesini fevkalade önemsiyorum” diye konuştu.

“BİR ÜNİVERSİTENİN GELENEĞİ, ÖRFÜ, ADETİ ZAMANLA OTURUR”

Özvar konuşmasında, kamuoyunda zaman zaman yer alan üniversite sayılarındaki artış ile ilgili tartışmalar hakkında ise şunları ifade etti: “Bu tartışmalarda ben bardağın dolu tarafından bakıyorum. Üniversitelerin gelişebilmesi için zamana ihtiyacımız var. Bir üniversitenin üniversite hüviyeti kazanabilmesi, kökleşebilmesi için bir yarım asra ihtiyacı var. Bir anda bir üniversitenin geleneği, örfü, adeti oturmaz, zamanla oturur. Öğrenciler gelir yetişir, araştırma görevlileri doktora yapar, doktor olanlar doçent olur, doçent olanlar profesör olur ve yavaş yavaş bir gelenek, anane meydana gelir. Bunun için üniversitelere zaman tanımak lazım.”

ÇANKIRI’DA YÜKSEKÖĞRETİM MEŞALESİ 13. YÜZYILDA YANDI

“Böylesi önemli bir günde Sayın YÖK Başkanımızın yoğun programları arasında Çankırı’ya vakit ayırması, buraya kadar gelmesi bizim için ciddi bir kazanım” diyerek sözlerine başlayan ÇAKÜ Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi ise “ÇAKÜ’nün 16’ncı yılında olduğunu fakat kökenine inildiğinde 1200’lü yıllara kadar uzanan ve Anadolu’nun ilk Darülhadisi ile başlayan bir yükseköğretim tecrübesine sahip olduğunu belirtmek isterim. O zamandan bu yana Çankırı’da yükseköğretim meşalesi yanmakta ve Anadolu başta olmak üzere tüm dünyayı aydınlatmaktadır. Medeniyetimizin bize vermiş olduğu bu misyon ile bugün bizler de milyonlara hitap edecek, geleceği inşa edecek ve dünyaya güzellikler aşılayacak gençler yetiştirmeye gayret ediyoruz. Biz inanıyoruz ki öğrencilerimizi ne kadar iyi ve nitelikli yetiştirebilirsek geleceğimizi de o ölçüde kaliteli ve güzel inşa edeceğiz” dedi.

“BİLGİNİN, EZELİ HİKMETLE BULUŞMASINI İSTİYORUZ”

Günümüz dünyasının bir paradigma değişikliğine ihtiyacı olduğunu vurgulayan Rektör Çiftçi, sözlerini şöyle sürdürdü: “İşte tam da bu noktada, tarihten gelen misyonu ve potansiyeliyle bu değişimi zorlayacak ülke Türkiye’dir. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifadeleriyle, dünyada yeni bir nizam arzusu dile getirilmektedir. Bu arzunun Türkiye’ye yansımasını da ‘Türkiye Yüzyılı’ olarak ifade ediyoruz. Temennimiz, Sayın Cumhurbaşkanımızın gösterdiği yolda ve YÖK Başkanımızın riyasetinde, Yükseköğretimin bir neferi olarak bizler de bu hedeflere en yüksek ölçüde katkı sağlayabilmeyi hedefliyor, geleceğe dönük bütün düşüncelerimizi ve amaçlarımızı ise bu doğrultuda yönlendiriyoruz. ÇAKÜ olarak biz, bilgiyi kapalı kapılar ardında ve sadece akademik yayınlara hapsolmuş bir biçimde tutmak istemiyoruz. Biz, üretilen bilginin ezeli hikmetle buluşmasını ve topluma katkı sağlamasını da istiyoruz. Bu nedenle üniversite olarak biz, toplumsal katkı faaliyetlerini de oldukça önemsiyoruz. Sürekli olarak şunu da ifade ediyoruz ki, toplumsal dönüşümü daimi tekâmüle dönüştürecek olanalar akademisyenlerdir. Akademisyenlerimiz sürekli olarak toplumla buluşmalı, toplum için bilgi üretmeli ve toplumsal dönüşümün bir anlamda ana öznesi konumunda olmalıdır.”

“ÇAKÜ HER GEÇEN GÜN BÜYÜYOR, GÜÇLENİYOR”

Üniversite olarak her geçen gün büyüyerek güçlendiklerine işaret eden Rektör Çiftçi, daha sonra şunları söyledi: “Fiziksel altyapımızdan tutun da nitelikli öğretim elamanı sayımıza kadar çıtamızı artırmayı hedefliyoruz. Daha önce de olduğu gibi YÖK Başkanımızın riyasetinde inşallah dünyaya yeni güzellikler katmaya hız kesmeden devam edeceğiz.”

BAŞKAN ÖZVAR, ÖĞRENCİLERİMİZE BAŞARI BELGELERİNİ VERDİ

“Akademisyen Buluşması”nın akabinde “ÇAKÜ 2022-2023 Akademik Yılı Mezuniyet Töreni”ne katılarak öğrencilerin mezuniyet coşkusuna eşlik eden YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, dereceye giren öğrencilere başarı belgelerini vererek öğrenciler ve aileleriyle sohbet etti.

Törende yaptığı konuşmada, mezunlara mesleki hayatlarıyla ilgili bazı önemli tavsiyelerde bulunan Özvar, “Üniversite mezuniyeti, ister ön lisans ister lisans olsun hiçbir yetkinliği, hiçbir sıfatı diploma ile size vermez. Keramet diplomada değil. Eğer mesleğinizi adamakıllı yapar, gayret ederseniz bu mesleğin sıfatını elde edersiniz. Hiçbir mezuniyet size herhangi bir sıfatı otomatik olarak vermez. Öğrencilerimize en güzel şekilde mesleklerini icra etmelerini diliyorum” dedi.

ÇAKÜ, YAŞADIĞI TOPLUMA KATKI SAĞLAYAN BİREYLER YETİŞTİRMEYİ HEDEFLİYOR

Bugüne kadar 30 binin üzerinde mezun verdiklerini ve bugün 3 bin öğrenciyi daha mezun etmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden ÇAKÜ Rektörü Prof. Dr. Çiftçi ise, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Sevgili öğrenciler, burada bulunduğunuz sürece, benimsemiş olduğumuz öğrenci odaklı yönetim anlayışımız çerçevesinde sizlere sürekli olarak aşılamaya çalıştığımız; bulunduğu topluma, ülkeye ve dünyaya katkı sağlayan bireyler olabilme gayretini kendinize şiar edinmenizi istiyoruz. Çünkü biz, öğrencilerimizin, sadece mesleki olarak edinmiş olduğu bilgi ve birikime göre davranan değil, aynı zamanda sosyal sorumluluk duygusuna sahip olan duyarlı kişiler de olmalarını arzu ediyoruz. Bu gayede özellikle 70’e yakın öğrenci topluluğumuzun önemli faaliyetleri bulunmaktadır. Bu topluluklarımız, insana dair ne varsa orada büyük bir duyarlılıkla faaliyetlerde bulunmaktadır. Biz de üniversite yönetimi olarak bu topluluklarımızın kurulmasını teşvik ediyor ve kuruluşundan sonra da elimizden gelen desteği veriyoruz.”

Tören, mezun öğrencilerin keplerini coşkuyla havaya fırlatmaları ile son buldu.

Yayınlanma Tarihi: 30 Mayıs 2023 Salı
Güncelleme Tarihi: 01 Haziran 2023 Perşembe