Çankırı Şehit Mehmet Ata Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin kendi imkânlarıyla yetiştirdiği, Fransız “Maillette” türü ve “Lavandula angustifolia Mill.” bilimsel isimli lavanta bitkisinden üretmiş olduğu yağ, Çankırı Karatekin Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı’nda (ÇANKAM) ISO 3515:2002 standardına ve kurum içi talimatlara uygun olarak raporlandı.
Merkez personeli Öğr. Gör İbrahim Filazi tarafından gerçekleştirilen raporlama sürecinde, üretilen lavanta bitkisinin; yoğunluğu, esansiyel uçucu yağ yoğunluğu, görünüşü, kokusu, kimyasal kompozisyonu, refraktif indeksi, optik rotasyonu, etanol ile karışabilirlik durumu ve buharlaşma kalıntı oranı ile yapı incelemeleri gibi fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlendi. Ayrıca, üretilen yağdaki patojen oldukları bilinen “Listeria”, “Salmonella Typhi”, “Bacillus Cereus, “E. Coli” ve “S. Aureus” bakteri kültürleri üzerindeki antimikrobiyal etkiler de Dr. Öğr. Üyesi Serdal Tarhane tarafından primer literatüre uygun olarak agar disk difüzyon yöntemiyle incelendi.
Yapılan araştırma sonucunda, ilgili uçucu yağın uluslararası standartlara uygun olduğu, türden gelmesi gereken kimyasal bileşenleri içerdiği ve test edilen tüm bakteriler üzerinde antimikrobiyal etkisi olduğu tespit edildi.
Raporlama sonrasında ise çalışma yöntemleri bir protokol haline getirilerek yerel düzeyde kamu, tüzel ve gerçek kişiler tarafından üretilen veya üretilecek olan lavanta yağı analizlerinin ÇANKAM bünyesinde yapılabilirliğinin altyapısı da oluşturulmuş oldu.