Misyon
Kimya Mühendisliği Bölümü; mesleki yeterliliğe sahip, teknolojiyi ve bilgiyi etkin kullanabilen, sorumluluk sahibi, özgüveni yüksek mühendisler yetiştirmeyi; toplum yararını ilke edinerek uluslararası düzeyde araştırmalar yaparak ve birikimini topluma aktararak hizmet vermeyi kendisine görev edinmiştir.
Vizyon
Modern program ve altyapıya sahip, kimya mühendisliğinin ilgili olduğu alanlarda ulusal ve uluslararası sorunlara çözüm üretebilecek bilimsel araştırmalar yapan bir Kimya Mühendisliği Bölümü olmak.
Kimya Mühendisliği Bölümü amaç ve hedefleri
Hedef Eğitsel hedefin tanımı
1. Karşılaştığı karmaşık problemlerin çözümü için ileri düzeydeki bilgiye ulaşan, mühendislik bilgilerinden yararlanarak analiz eden, Kimya Mühendisliği konusunda tasarım, üretim, karakterizasyon ve mühendislik uygulaması yapan, kendi uzmanlık alanında çalışan ve girişimci olarak kendi işini kuran,
2. Uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık problemleri çözme konularında girişimci, bireysel ve farklı disiplinlerle birlikte takım üyesi olarak sorumluluk alan, sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesindeki faaliyetlerine yönelik etkinlikleri planlayan ve yöneten, çözüme uygun malzeme-ekipman, ürün ve süreç tasarlayan ve Ar-Ge çalışmalarında yer alan,
3. Kimya Mühendisliği alanında ülkenin temel sorunlarına çözüm arayan, ulusal veya uluslararası çalışmalarda yeraltı kaynaklarının en verimli şekilde değerlendirilmesi için gerekli süreç tasarımı ve tesis işletimi konularında bilgi altyapısı ve beceriye sahip, üretim faaliyetlerinde sürdürülebilirlik bakımından enerji, maliyet, çevre konularında yenilikçi yaklaşımlar uygulayan ve karar verici pozisyonlarda görev alan,
4. Kimya Mühendisliği alanında gerekli olan teknikleri, yazılımları, süreç ve modern yazılım programları kullanarak araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştiren ve bu çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek yazılı ve sözlü paylaşma becerisine sahip olan, takım çalışmasına yatkın, yaşam boyu öğrenme bilincine sahip olarak üniversite ve diğer araştırma kuruluşlarında görev alan,
5. Evrensel, toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlere uygun hareket eden, sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip yetkin Kimya Mühendisleri yetiştirmektir.
Program Eğitim Amaçlarını Belirleme Yöntemi
Eğitim programı paydaşları, Kimya Mühendisliği programının iç ve dış paydaşları, öğrenciler, öğretim elemanları, Fakülte ve Üniversite diğer bölümleri, Fakülte ve Üniversite üst yönetimi, özel ve kamu kuruluşlarında çalışan ve işveren mezunları ve kimyasal üretim alanında faaliyet gösteren kurum, kuruluş, oda ve derneklerin yetkilileridir.
Program eğitim amaçlarına ulaşmak ve güncel olarak yeni hedefler belirlemek için programın iç ve dış paydaşları ile bir araya gelerek görüş alışverişinde bulunmaktadır. Bu toplantılar sonrası edinilen izlenim ve talepler doğrultusunda program hedeflerinin güncellenip bölüm açısından değerlendirilmesi önem taşımaktadır. Bu bağlamda paydaşların program hakkındaki görüş ve düşüncelerini öğrenmek amacıyla toplantılar gerçekleştirilmektedir.
Kimya Mühendisliği Bölümü Stratejik Amaç ve Hedefleri:
Çankırı Karatekin Üniversitesi bulunduğu İç Anadolu Bölgesi, jeolojik olarak son derece öneme sahip tuz madeni, yenilenebilir enerji kaynağı olarak jeotermal kaynak suyu, organize sanayi bölgelerinde mevcut, Sumitomo lastik üretim fabrikası, Ako-akü üretim tesisleri ve geri dönüşüm ile üretim yapan çeşitli tesislerin varlığı ile ön plana çıkmaktadır. Dünya rezervinin önemli bir kısmını oluşturan sonsuz tuz yatakları, Granito seramik üretim fabrikası gibi zenginliklere sahiptir. Bu anlamda bölümümüz, bu tür tesislerde değerlendirilme aşamalarına katkı yapacak Kimya Mühendisleri yetiştirmeyi hedeflemektedir. Bölüm Öğretim Üyeleri yaptıkları tezlerde Çankırı’da Organize Sanayi Bölgelerinde mevcut tesislerin sorunlarını çözme amacıyla YL ya da Doktora tez çalışmaları yapmaktadır.
Ayrıca bölümde uygulanmakta olan, teorik eğitimi uygulama, laboratuvar, tasarım ve projelendirme çalışmalarıyla destekleyen öğretim programı, mezunların eğitimleri süresince edindikleri bilgi ve deneyimleri çalışma hayatlarında aktif olarak kullanabilmeleri, ekip içerisinde çalışma, etik ve sosyal sorumluluk bilincine ulaşmalarını desteklenmektedir.
Bölüm, mezunlarının bölgemizde ve tüm Türkiye’de faaliyet gösteren Kimya kuruluşlarının üretim, pazarlama, endüstriyel üretim birimlerinde çalışabilecek bilgi ve deneyime sahip olarak yetiştirilmeleri de amaçlanmaktadır. Kimya Mühendisliği eğitim Programı hazırlanırken MÜDEK ölçütlerine uyum gözetilmiş ve yukarıdaki bilgiler ışığında program eğitim amaçları belirlenmiştir.